Saturday, 22 September 2018

Panduan warganegara malaysia yang ingin berkahwin dengan warganegara asing (foreigner) 2018.

Perkahwinan di negara malaysia (dalam negara)

1.pastikan pasangan warga asing yg dinikahi hanya menggunakan sosial visit pass(pas lawatan sosial-melancong)/pas pelajar(student pass) atau pass penggajian(ekspartriat/dp10)shj...untuk pass lawatan kerja sementara(plks) perlu buat checkout memo(c.o.m) dan balik kenegara asal tanpa disenarai hitam(blacklist).

2.perlu mendapatkan surat akuan bujang dari kedutaan atau negara asal pemohon.

3.perlu disahkan dikedutaan masing2 terlebih dahulu.

4.perlu disahkan juga di wisma putra,kementerian luar negara.

5.setelah itu barulah memohon kebenaran berkahwin dari jabatan imigresen.

6.setelah selesai barulah ke jabatan agama dan teruskan proses pernikahan.

7.setelah memperolehi sijil rasmi dari jabatan agama barulah ke pejabat imigresen semula untuk mendaftar visa pasangan(spouse visa)-setelah selesai cooling off period.

SELAMAT PENGANTIN BARU.

contact +6018-3584382(whatsapp/telegram/we chat).azman.(touristhelper8@gmail.com).

No comments:

Post a Comment